Χρησιμοποιούμενη Τεχνολογία στο Αλατοσπήλαιο Changeland

Το σπήλαιο άλατος Changeland βασίζεται σε τεχνολογία δοκιμασμένη επί πολλά έτη, η οποία αποτελεί παγκόσμια πατέντα και χρησιμοποιεί ορυκτό και θαλάσσιο αλάτι με σκοπό την αναζωογόνηση και χαλάρωση. Απώτερος στόχος είναι η δημιουργία της ατμόσφαιρας ενός αλατωρυχείου αναπαράγοντας τις φυσικές, χημικές, βιολογικές και ιαματικές συνθήκες που επικρατούν στο εσωτερικό του σε ένα χώρο προσιτό σε κατοίκους πόλεων.

Το εσωτερικό του αλατοσπηλαίου Changeland είναι προσεκτικά σχεδιασμένο ώστε να διατηρεί τη θερμοκρασία, την υγρασία και το μοναδικό μικροκλίμα που υπάρχει σε βάθος 350 κα πλέον μέτρων στα παγκοσμίου φήμης αλατωρυχεία και σανατόρια της Wieliczka και της Bochnia στην Πολωνία. Οι μοναδικές ιαματικές ιδιότητες του μικροκλίματος οφείλονται στον εμπλουτισμένο αέρα που κυκλοφορεί στο εσωτερικό του σπηλαίου. Ο αέρας είναι πλούσιος σε ευεργετικά ιόντα και ιχνοστοιχεία, ενώ διατηρεί την καθαρότητά του από βακτήρια και άλλους επιβλαβείς μικροοργανισμούς με χρήση κατάλληλων αποστειρωτικών λυχνιών και ειδικού air-condition αλατωρυχείων.

Το σπήλαιο άλατος διαθέτει θερμαινόμενο δάπεδο, σκεπασμένο με μίγμα ορυκτού αλατιού από ορυχεία της Πολωνίας και θαλάσσιου αλατιού από την Νεκρά Θάλασσα. Με την αύξηση της θερμοκρασίας του δαπέδου, το αλάτι εκπέμπει ιόντα εμπλουτίζοντας επιπλέον τον αέρα του σπηλαίου.

Τα τοιχώματα του Αλατοσπηλαίου είναι πλήρως καλυμμένα με πολλούς τόνους βράχια ορυκτού αλατιού. Τα βράχια αλατιού επικολλούνται με φυσικά υλικά (κόλλες με βάση το ρετσίνι) και στηρίζονται με ξύλο, όπως και στα αλατωρυχεία. Πρέπει να τονιστεί ότι στο αλατοσπήλαιο Changeland δεν υπάρχει γύψος κάτι που συναντάται συχνά σε πολλά σπήλαια, κυρίως για λόγους διακόσμησης (π.χ. διακοσμητικοί σταλαγμίτες) αλλά και κατασκευαστικής ευκολίας. Η χρήση γύψου σε περιβάλλοντα πλούσια σε ιόντα αλατιού δημιουργεί «φωλιές» βακτηριδίων, και για αυτό δεν χρησιμοποιούνται στα Changeland.

sidebar_image_03
sidebar_image_04